Marina infrastrukturen

Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet består av två marina fältstationer / forskningsstationer och ett större fartyg.

Två marina stationer

Stationerna vid Kristineberg och Tjärnö är två av Europas modernaste marina stationer, med unika möjligheter att utföra avancerat experimentellt arbete. Båda stationer har välutvecklade system med genomflödande havsvatten, laboratorier av hög internationell standard, högteknologiska instrument samt logi och restaurang. Ett flertal fartyg upp till 16 meters längd gör det möjligt att studera och samla in material i kustvattnen. Vid stationerna arbetar en rad forskare aktiva inom marina vetenskaper, såsom marin biologi, också marin kemi, oceanografi och marin geologi.

Stationerna har ett stort antal laboratorier med rinnande yt- och djupvatten direkt från Gullmarsfjorden respektive Kosterfjorden. I flera av dem kan både luft- och vattentemperatur kontrolleras tillsammans med ljusanordning. Experimentanläggningarna utomhus består av växthus och platser för så kallade open tank-experiment (”ekotroner”) med tillgång till rinnande yt- och djupvatten. Marina infrastrukturen förfogar över tre välutrustade forskningsfartyg samt ett flertal mindre båtar.

Den erfarna tekniska och administrativa personalen erbjuder hjälp och råd. Verkstadspersonalen kan bistå med både nykonstruktioner och reparationer av utrustning. Fartygsbesättningarna delar gärna med sig av sin erfarenhet av att samla in marint material, och hur tunga och ömtåliga provtagningsredskap skall hanteras.

Större fartyg

Forskningsfartyget Skagerak är 38 meter långt och fullt utrustat för marin forskning och utbildning i de allra djupaste delar av Sveriges hav. Besättningen är väl förtrogen med handhavande av vetenskaplig utrustning. Maximal tid till sjöss är 14 dagar. På längre expeditioner kan Skagerak ta 10 forskare/studerande ombord, och med 5 i besättning.

Göteborgs universitet har beställt ett nytt fartyg för utbildning och forskning, med samma namn som det befintliga. Det skall ersätta det 50 år gamla fartyget Skagerak. Det nya fartyget blir 49 meter långt, 11 meter brett och får ett deplacement på ca 1000 ton. Mer avancerad teknisk utrustning ombord blir autonom undervattensfarkost (AUV) och fjärrstyrd undervattensfarkost (ROV). Fartyget får en besättning på 5 personer och rymmer 16 forskare och studenter.

Peter Tiselius, föreståndare Marina infrastrukturen

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2019-12-20