Lilla blå filmar i det stora blå

Nyhet: 2020-01-24

Tjärnö marina laboratorium har köpt en mindre fjärrstyrd undervattensfarkost. Den är batteridriven, når som djupast 100 meter och är utrustad med HD videokamera, gripklo, positioneringssystem och sidskannade sonar.

En mindre fjärrstyrd undervattensfarkost - Remotely Operated Vehicle, ROV - har köpts in till Tjärnölaboratoriet. Modellen BlueROV är tillverkad av Blue Robotics i USA. Jämfört med de två större fjärrstyrda undervattensfarkosterna på Tjärnölaboratoriet och den ännu större på R/V Skagerak, har denna batterdrift, mindre kraftfulla motorer och kortare kabel. Å andra sidan går den att använda från mindre båtar och bryggor.

Tillverkarens foto av blå och svart undervattensfarkost

- Vi tror att ”Lilla blå” kommer att vara smidig och robust att använda trots dess avancerade teknik, säger Christin Appelqvist. Tanken är också att det kommer bli enklare att jobba med undersökningar och dokumentation inom såväl forskning, undervisning och aktiviteter för allmänheten. Ett arbete som tidigare krävde tre utbildade dykare kan nu utföras av en ROV-pilot.

Christin Appelqvist är projektledare för inköpet, koordinator för utnyttjandet och pilot. Teknikerna Roger Johansson och Joel White har byggt ihop BlueROV, och kommer också vara piloter för den.

Kostnaden för systemet är 200,000 kr. Inköpet har gjorts möjligt tack vare ett anslag från Göteborgs universitets interna klimatfond.

- Genom att använda ”Lilla blå” vid enklare undersökningar från mindre båtar och bryggor, kommer våra koldioxidutsläpp och klimatpåverkan minska. Ambitionen är också att minska vår insamling av alger och djur genom bottenskrap. Detta kan vi göra genom ökat nyttjande av mini-ROV för skonsammare dokumentation och visualisering i realtid av marinbiologisk mångfald, säger Christin Appelqvist.

Christin, Joel och Roger står med Lilla blå på en brygga
Christin Appelqvist, Joel White och Roger Johansson är tekniker och piloter för Lilla blå - Tjärnölaboratoriets nya, mindre fjärrstyrda undervattensfarkost. Foto: Thore Hilmersson.

AV:

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2020-01-14