Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • DNA-teknik avslöjar putsarfiskar på rymmen

  [2020-05-26] Fiskar som rymmer från fiskodlingar kan sprida sjukdomar, parasiter och sämre anpassade gener till sina vilda artfränder. Därför finns det regelverk som ska förhindra att odlad lax rymmer. Men små skärsnultror, som används som putsarfiskar för att hålla laxen frisk, omfattas inte av dessa regler. Det kan få allvarliga ekologiska konsekvenser, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

 • Rekordstor restaurering av ålgräs vid Koster

  [2020-05-25] I sommar görs den största återplantering av ålgräs som någonsin genomförts i Sverige och Norden när 64 000 skott planteras ut i Kosterhavet. Restaureringsmetoderna som används är framtagna i Per Moksnes forskningsgrupp Zorro, på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

 • Nya Skagerak färdigställs i Göteborg

  [2020-03-16] Göteborgs universitet tar idag över ägandet av nya fartyget Skagerak. Det innebär att fartyget nu kommer att bogseras till Göteborg för färdigställande.

 • Nytt gatunamn på Tjärnö

  [2020-03-03] Ny besöksadress till Tjärnö marina laboratorium är Laboratorievägen 10, Strömstad.

 • Förbättringar i Tjärnölaboratoriets matsal

  [2020-02-14] I matsalen på Tjärnö marina laboratorium har det under vinterns lågsäsong skett framsteg. I december togs den gamla serveringsdisken bort och ersattes av en modernare. I januari har alla fyra i kökspersonalen inspirerats i att förnya den vegetariska maten.

 • Lilla blå filmar i det stora blå

  [2020-01-24] Tjärnö marina laboratorium har köpt in en mindre fjärrstyrd undervattensfarkost. Den är batteridriven, når som djupast 100 meter, är utrustad med bland annat HD videokamera, gripklo, positioneringssystem och sidskannade sonar.

 • Mikroplast i havet - en spegling av ohållbar konsumtion och produktion

  [2020-01-22] Industriell råplast, som plastpellets, ger upphov till höga koncentrationer nära utsläppskällorna. Men de flesta plastartiklar i havet är fragment av större plast. Det visar nya studier vid Göteborgs universitet.

 • Beviljade medel från KVA-fonden 2020

  [2020-01-14] Det har nu beslutats att, av 50 ansökningar, 16 projekt har godkänts för finansiellt stöd från KVA-fonden för 2020.

 • Beviljade medel från KVA-fonden 2020

  [2020-01-14] Det har nu beslutats att, av 50 ansökningar, 16 projekt har godkänts för finansiellt stöd från KVA-fonden för 2020.

 • Extra kompetens krävs för att Skagerak ska bli klart

  [2020-01-09] Den externa utredningen om forskningsfartyget Skagerak är klar. Utredarna konstaterar att fartyget är i gott skick och rekommenderar att universitetet låter det polska varvet färdigställa fartyget. Samtidigt anser de att universitetet måste stärka styrningen av fartygsprojektet och tillföra ytterligare kompetens på vissa områden.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2020-01-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?