• Förbättringar i Tjärnölaboratoriets matsal

[2020-02-14] I matsalen på Tjärnö marina laboratorium har det under vinterns lågsäsong skett framsteg. I december togs den gamla serveringsdisken bort och ersattes av en modernare. I januari har alla fyra i kökspersonalen inspirerats i att förnya den vegetariska maten.

• Lilla blå filmar i det stora blå

[2020-01-24] Tjärnö marina laboratorium har köpt in en mindre fjärrstyrd undervattensfarkost. Den är batteridriven, når som djupast 100 meter, är utrustad med bland annat HD videokamera, gripklo, positioneringssystem och sidskannade sonar.

• Mikroplast i havet - en spegling av ohållbar konsumtion och produktion

[2020-01-22] Industriell råplast, som plastpellets, ger upphov till höga koncentrationer nära utsläppskällorna. Men de flesta plastartiklar i havet är fragment av större plast. Det visar nya studier vid Göteborgs universitet.

• Beviljade medel från KVA-fonden 2020

[2020-01-14] Det har nu beslutats att, av 50 ansökningar, 16 projekt har godkänts för finansiellt stöd från KVA-fonden för 2020.

• Beviljade medel från KVA-fonden 2020

• Extra kompetens krävs för att Skagerak ska bli klart

[2020-01-09] Den externa utredningen om forskningsfartyget Skagerak är klar. Utredarna konstaterar att fartyget är i gott skick och rekommenderar att universitetet låter det polska varvet färdigställa fartyget. Samtidigt anser de att universitetet måste stärka styrningen av fartygsprojektet och tillföra ytterligare kompetens på vissa områden.

• Upprustade fartyget Alice - ett välkommet tillskott på Kristineberg

[2019-10-23] På Kristineberg marina forskningsstation har fartyget Alice rustats upp. Hon blir en välbehövlig resurs för miljöövervakning, forskning och utbildning.

• Ny angöringsboj på plats i Kosterfjorden

[2019-10-09] En ny angöringsboj har satts ut väster om Yttre Vattenholmen i Kosterfjorden. Den används av fartyg som sänker ner en fjärrstyrd undervattensfarkost för att filma havslivet på större djup.

• Marina fältstationer återfår sina starka varumärken

[2019-07-19] Göteborgs universitets marina fältstationer / forskningsstationer har fått nya namn. Det har rektor Ewa Wiberg beslutat. Kristineberg marina forskningsstation respektive Tjärnö marina laboratorium blir de nya namnen.

• 25 projekt beviljas medel ur KVA-fonden 2019

[2018-12-21] I årets utlysning av KVA-fonden för internationalisering och vetenskaplig förnyelse vid Sven Lovén centrum för marin infrastruktur, beviljades 25 av 45 ansökningar.